SİPARİŞ SORGULA
background

Instagram’da Satış Nasıl Yapılır?

Instagram’da Satış Nasıl Yapılır?

Dijital ortamda ürün veya hizmetlerini satmak isteyenler için çok fazla mecra bulunmaktadır. Sosyal medya mecraları her ne kadar daha çok eğlence, arkadaşlık ağı veya içerik paylaşımı olarak kullanılsa da firma veya kişilerin geniş müşteri ağına ulaşmaları için de fayda sağlayabilmektedir. İnstagram ürün satışı yapmak için en elverişli olan seçenekleri sunan etkili bir sosyal medya mecrasıdır. Kullanıcılar buradan istedikleri ürüne dair görsel, video veya metin olarak içeriklere ulaşabilir, satıcı ile direkt iletişime geçebilir veya yorumları ile geri bildirimde bulunabilir. Instagramda satış yapmak basit gibi dursa da işin başlangıcında ve işlem süreçlerinde dikkate alınması gereken bazı hususlar vardır. Eğer bunlara dikkat edilmezse işin geliştirilebilmesi pek mümkün olmaz. 

İşletmelerin Instagram Hesabında Neler Olmalı?

Eğer ticarete yönelik bir Instagram sayfası oluşturacaksanız, sayfa içerisinde dikkate alınması gereken noktaları da iyi bilmeniz gerekecektir. Sayfanın adının seçiminden başlayarak, logo tasarımı, içerik paylaşım tasarımları, ürün metinleri, ürün etiketleri, fiyat etiketleri, link paylaşımı, ödeme yöntemleri, rakip analizleri gibi birçok aşamayı çok iyi gerçekleştirmeniz gerekecektir. İnstagram satış sayfası nasıl açılır ve satış sürecinde dikkat etmeniz gereken tüm detaylara yazımızdan ulaşabilir, işlerinizi daha verimli bir şekilde hayata geçirebilirsiniz. 

Tavsiye hizmet : Instagram işletmelere özel paket satın al

Instagram’dan Satış Yapmak İçin Bilmeniz Gerekenler

İnstagram satış hesabı açma ve instagram üzerinden satış yapmanın püf noktalarını kavradıktan sonra bu işe başlarken bilmeniz gerekenler de vardır. Birçok kişinin merak ettiği instagram’dan satış yapmak için gerekli belgeler var mıdır? Yoksa dileyen herkes satışı belgesiz bir şekilde gerçekleştirebilir mi? İnstagram’da satış yapmak için şirket gereklimi? Eğer işin daha kurumsal boyutunda bir iş planlıyorsanız fatura kesimi gibi işlemler gerekecektir. Öyle ki bu işlem zaten müşterilere daha güvenilir bir izlenim vermek ve işlerinizi büyütmek için gerekli olacaktır. Bunun için de işinize resmiyet kazandırmak çok daha faydalı olacaktır. Bu işlemi tamamladıysanız da dijital ortamda dikkate almanız gereken küçük ama önemli noktalar bulunur. 

Ne Satmak İstediğinizi Belirleyin

İnstagram üzerinden satış yapmak için sektör analizi yaparak işlemlerinize başlamalısınız. Kullanıcıların en çok talep ettiği ürünleri çok iyi bir araştırma yaparak belirleyebilirsiniz. Bunun dışında bunlara alternatif oluşturabilecek ürünlerle de sektör içerisinde trend oluşturabilirsiniz. Ancak işin başında en çok talep edilen ürünler ile başlamanız daha faydalı olabilir. İlerleyen zamanlarda ihtiyaç etkisi yaratacak ürünler ile farkınızı oluşturabilirsiniz. 

İşletme Hesabı Açın

İşletmeniz için Instagram’da işletme hesabı açmak her açıdan fayda sağlar. Kişisel hesabınızda ayrılarak daha detaylı verilere ulaşabilirsiniz. Özellikle de müşteriler gözünde daha kurumsal bir konuma gelirsiniz. Gönderilerinizin ne kadar etkileşim, yorum, beğeni aldığına bakabilir, kaydetme sayılarını analiz edebilirsiniz. İnstagram mağaza açma özelliği sayesinde ürünler üzerinden kendi web sayfanıza da yönlendirme yapabilirsiniz. 

Hedef Kitlenizi ve İhtiyaçlarını Analiz Edin

Eğer instagramdan satış yapmak istiyorum ancak nasıl bir ürün seçmeliyim veya nereden işe başlamalıyım derseniz, işin en başında hedef kitle ve sektör analizinin oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Hedef kitlenizi çok iyi belirlemek ve buna uygun bir ürün ve reklam stratejisini oluşturmanız başarınızı artıracak unsurlardır. 

Rakip Sayfaların Çalışmalarını Analiz Edin

Sayfanızı oluşturduktan sonra rakip ve sektör analizinde özellikle nasıl bir çalışma stratejisi izlendiğine dikkat etmeniz gerekecektir. Sadece instagram satış sayfası açmak ile kalmayıp devamlı olarak sektördeki tanıtım ve trendleri takip etmeniz, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi daha geniş kitlelere ulaştırırken yardımcı olacaktır. Rakiplerinizin nasıl bir yol izlediğine bakarak başarılı işlemleri uygulayabilir ya da bu çalışmalara alternatif olacak farklı çalışmalar da geliştirebilirsiniz. 

Instagram’da Başarılı Sayfaları Gözlemleyin

Sayfanız için en iyi sosyal medya satış teknikleri bulmak isterseniz, işinde başarılı olan sayfalara göz atabilirsiniz. İşin başlangıcından bu yana nasıl bir içerik paylaşımı yaptıkları, ürün tanıtımlarında neleri esas aldıkları ve daha birçok faaliyetlerini çok iyi gözlemleyin. Müşteri ile ilişkileri, aldıkları geri dönüşler gibi alanlara da dikkat ederek hedef kitleleri üzerinden kendinize bir yol haritası da belirleyebilirsiniz. 

Güvenilir Ödeme Yöntemleri Tercih Edin

Instagram’da satılacak ürünleri güvenli ödeme yöntemleri ile gerçekleştirin. İşin en çok merak edilen kısmında instagramdan satış yapmak yasal mı sorusu vardır. Burada eğer işlemlerinizi resmi olarak yapar ve güvenli ödeme yöntemleri kullanırsanız, müşteri gözünde de güvenilir bir konuma gelirsiniz. Ayrıca işi resmiyet dışı yaparak instagram’da satış yapanlara ceza yaptırımları da olabildiğinden bu işlemlere daha özen göstermeniz gerekecektir. 

Instagram’da Sayfanızı Reklamını Nasıl Yapabilirsiniz?

Ürün veya hizmetlerini satışa sunduğunuz Instagram hesabınızda öncelikle iyi bir dizayn olmalıdır. Instagram satış sayfa düzeni göze en hoş gelecek şekilde yapılmalıdır. Karışık renk ve paylaşımlardan kaçınılmalıdır. İnstagram butik açmak işlemi sonrasında sayfanızın reklamını bazı taktikler ile yapabilirsiniz. Öncelikle gönderilerinizde etiket kullanımına yani doğru hashtag kullanımına dikkat edin. Açıklayıcı metinler ile birlikte en doğru etiketleri seçin. Fazla etiket kullanımı yarardan çok zarar sağlayabilir. Görsel paylaşımlarında kaliteli içeriklere yer verin. Ürünlerinizin tanıtımı için influencerlar ile işbirliği yapabilirsiniz. Veya belirli zamanlarda çekilişler düzenleyerek sayfanızın takipçi arttırma, beğeni arttırma işlemlerine destek olabilirsiniz. Öne çıkarmak istediğiniz ürünler için Instagram reklam verme işlemini de uygulayabilirsiniz.

Instagram’da Ürünler Nasıl Etiketlenir?

Instagramda satış yapmanın püf noktaları çok geniş bir konudur. Eğer ürün satışına yönelik bir sayfanız varsa bu ürünlerin etiketlenmesini de gerçekleştirin. Instagram’da bulunan Instagram Shoppable özelliği ile ürünleri gönderiler veya hikayeler üzerinden etiketleyebilirsiniz. Böylelikle kullanıcılar ürünler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir ve fiyat bilgisi alabilir. Satış kısmında işinize çok yarayacak olan bu özelliği mutlaka kullanın. “Şimdi Alışveriş Yap” seçeneğinin çıkması ile birlikte ayrıca satış işlemlerinde size de zaman kazandırılmış olacaktır. 

Instagram’da Ödemeleri Nasıl Alabilirsiniz?

Ürün satışlarınızı gerçekleştirirken müşteri en güvenli ödeme yöntemlerini sunmaya çalışın. Bu aşamada tercih edebileceğiniz üç adet farklı yöntem vardır. 

  • Havale/EFT veya Kapıda Ödeme Seçeneği: Kredi kartı ile ödeme yapmak istemeyen kişilere yönelik olarak bu seçeneği tercihlere sunabilirsiniz. Oluşacak fiyat farklılığını mutlaka bildirmeniz gerekir. Kargo ücreti satıcı veya alıcı tarafına mı ait bunları ürün bilgileri içinde açıklayıcı şekilde bildirin.  
  • Satış Sistemleri Seçenekleri: Iyzico vb. satış sistemleri aracılığıyla müşterilerden ödemeleriniz alabilirsiniz.  
  • Web sayfası üzerinden ödeme yöntemi: Ürünlerin satış aşamasında kendi web sayfanıza yönlendirme yaparak buradan kredi kartı ve başka yöntemlerle de ödemeleri alabilirsiniz.

İnstagram üzerinden satış yapmak için gerekenler aslında basittir, ancak her bir işlemde titiz olunması gerekir. İnstagram’da satış yapmak kargo seçiminiz noktasında da fazla seçenek bulundurur. Bu aşamada da ürünleri en kısa şekilde kargoya ulaştıracağınız şekilde kargo firması belirleyin. Çünkü ürünlerin kargoya teslim edilmesi veya yapılan iadelerde bu şekilde daha hızlı işlemler yapabilirsiniz.